Noodverlichting

Voor een goed begrip van noodverlichting is het zinvol nader toe te lichten wat noodverlichting eigenlijk is. Waar komt de terminologie vandaan, welke wetten doen een uitspraak over noodverlichting en welke normen bestaan er binnen deze regelgeving? Wat betreft de wetten en normen, zullen wij u de details besparen. Hieronder vindt u in het kort een overzicht van deze termen.

Defintie noodverlichting

Noodverlichting is verlichting die gevoed wordt door een bron die onafhankelijk is van de bron die de normale verlichting voedt. Valt de netspanning weg, dan blijft de noodverlichtingsarmatuur branden of zal zij gaan branden. Noodverlichting beschikt dus over een eigen energie voorziening. Hetzij middels een eigen accu per armatuur en hetzij via een centrale voeding van bijvoorbeeld een aggregaat.

Brandt een noodverlichtingsarmatuur altijd?

Dat hoeft niet altijd. Noodverlichting kan op diverse manieren worden toegepast. Dit is afhankelijk van de functie die zij in een gebouw dient te vervullen.

Nood

Onder normale omstandigheden brandt een nood armatuur niet. Alleen in gval van netspanningsuitval (nood) wordt deze armatuur geactiveerd. De armatuur wordt dan gevoedt door de batterij in de armatuur zelf of in een centrale voedingskast.

Continue

In dit geval brandt de armatuur altijd. Is netspanning aanwezig dan wordt deze hierdoor gevoed (continu functie). Bij netspanningsuitval schakelt de armatuur of kast over op haar/zijn eigen batterijvoeding (nood functie).

Geschakeld

Deze armaturen worden in- en uitgeschakeld. Zij kunnen hierdoor worden meegeschakeld met de normale verlichting of worden toegepast als nachtverlichting. In geval van netspanningsuitval wordt de noodvoorziening automatisch ingeschakeld, ook als de armatuur uitgeschakeld staat. De noodstroomvoorziening kan gebeuren door zowel de eigen batterijvoeding als via een centrale voedingskast. 

 

Advies?

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. Neem voor een vrijblijvende afspraak telefonisch contact op met een van onze adviseurs of vul het contactformulier in en we komen bij u langs voor een advies op maat.

 

 


Offerte aanvragen
Dillenburgstraat 27c
5652AM Eindhoven
T 040 2517772
F 040 2574271
info@tbwissing.nl Adresgegevens