Verlichting

Alles dat wij waarnemen en gewaarworden komt via de zintuigen bij ons binnen. Het overgrote gedeelte van alle zintuigelijk de informatie komt via de ogen binnen. Of wij iets mooi vinden of lelijk hangt natuurlijk van onze smaak af, maar ook hoe het ons gepresenteerd, c.q. gezien wordt. En op dat laatste heeft verlichting een grote invloed.

Verlichting is een fenomeen met een dubbele betekenis. Enerzijds is het heel technisch, met begrippen als volt, ampère, lumen en lux. Anderzijds bepaald de verlichting functionaliteit (kan ik genoeg zien?), sfeer en uitstraling. Met het oog op deze dubbele betekenis is het van belang vooraf eerst na te denken over wat eigenlijk gewenst en nodig is.

 

Het eerste waarover een duidelijk beeld moet zijn is wat er in elke ruimte zal gaan gebeuren. Welke bezigheden zullen er in elke ruimte plaats vinden. Beschrijf de functies in elke individuele ruimte in uw huis of bedrijfspand. Kies, afhankelijk van die functies, voor een of meer sferen die daar opgeroepen moeten worden. Bepaal vervolgens welke lichtbron die het beste past bij al die sferen.
 

LED verlichting

Led verlichting is een type verlichting op basis van het halfgeleider component LED, wat staat voor Light Emitting Diode. Dit component zet elektrische energie om in zichtbare elektromagnetische straling, kortom licht. Het principe hiervan is al ontdekt in 1920 door een Russische wetenschapper, maar pas in 1962 is dit opgepakt en is er een werkende led gemaakt. In de eerste periode was het alleen mogelijk om rode, oranje, gele en groene leds te maken. Pas in de jaren 90 is het mogelijk om ook blauwe leds te maken, daarna volgende ook de witte leds. Witte leds zijn te realiseren door blauwe leds te voorzien van een speciaal lichtgevend materiaal of rode, groene en rode leds te combineren. In de jaren die volgende is de led sterk verbeterd en kwamen de hooghelderheidsled en uiteindelijk de powerleds.

ledklein.jpg

 

In de beginjaren van de led verlichting werd deze toegepast als signaallampjes in panelen of apparaten. Verder werden ze gebruikt als zender in afstandsbedieningen (infrarood leds). In de jaren die volgde kwamen er steeds meer toepassingen onder andere in reclameverlichting, sfeerverlichting, zaklantaarns etc.

Led verlichting was in eerste instantie niet geschikt om ruimten en wegen te verlichten. Dit kwam doordat de led lampen te weinig licht uitstraalde, een kleine uitstralingshoek had, geen prettig licht gaf (blauw/helder wit), slechte kleurweergave hadden en erg duur waren. Door de verbeteringen in de laatste jaren en de komst van powerleds zijn deze nadelen grotendeels weggenomen. Op dit moment zijn led lampen een goed alternatief voor veel lichtbronnen, waaronder gloeilampen, halogeenlampen, spaarlampen en zelfs fluorescentie buislampen (TL). Ook worden er nu led lampen toegepast in televisies en auto's. De led verlichting zal zich de komende jaren blijven ontwikkelen, op dit moment is de ontwikkeling van de ultra dunnen OLed in volle gang.

Een led lamp heeft vele voordelen, de belangrijkste zijn:

  • Langere levensduur, gemiddeld 30.000 - 50.000 branduren
  • Beter rendement
  • Energiezuiniger
  • Bij inschakeling direct volledige lichtopbrengst
  • Milieuvriendelijk
  • Schokbestendig

 

Ledlamp ten opzichte van andere type lichtbronnen

Hieronder is een overzicht weegegeven van de belangrijkste eigenschappen van andere lichtbronnen dan led verlichting. Dit is een moment opname, led verlichting is namelijk nog steeds volop in ontwikkeling en derhalve zullen de eigenschappen nog verbeteren. Verder zijn dit gemiddelde waarden en kunnen per type lichtbron verschillen.

 Tabel invoegen!!!!!

Het rendement geeft aan hoevel elektrische energie wordt omgezet in zichtbare licht. Hoe hoger het rendement hoe energie zuiniger de lichtbron is. De kleurweergaveindez geeft aan hoe "echte" kleuren worden weergegeven als ze verlicht worden. De combinatie van rendement en de levenduur van de ledlamp maakt hem zo aantrekkelijk. Nogmaals hoe hoger het rendement hoe zuiniger de lichtbron is.

Ook voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van de LED verlichting kunt u terecht bij Technisch Buro Wissing.

 

Advies?

Behoefte aan een advies? Neem vrijblijvend telefonisch contact op of vul het contactformulier in en wij nemen contact met u op!


Offerte aanvragen
Dillenburgstraat 27c
5652AM Eindhoven
T 040 2517772
F 040 2574271
info@tbwissing.nl Adresgegevens